torsdag 7 april 2011

Smörgåstårta

Räk & skinktårta

Ingredienser:
Landgångsbröd/formfranska
Räkor
Mjukost
Påläggsskinka
Ägg
Majonnäs
Vispgrädde
Gurka
Körsbärstomater
Äpple
Citron
Mjölk

Gör såhär:
* Börja med att kantskära alla brödskivorna.
* Lägg ut ett lager med bröd på längden. (Hur många det blir beror på hur stor tårta du vill göra).
* Pensla brödet med mjölk så det inte blir torra bottnar. (Pensla bara på ena sidan av brödet)
* Gör fyllning 1: Hacka räkor och blanda med naturell mjukost - alt. ta räkost.
* Bred detta på lagret med bröd du lagt ut. Det får inte bli för tunt!
* Lägg ett lager med bröd ovanpå fyllningen, Lägg brödet på tvären så skarvarna från förra lagret inte blir på samma ställe.
* Pensla på mjölk på hela det nya lagret med bröd.
* Gör fyllning 2: Skär av kanten på påläggsskinkan & hacka skinskan smått. Hacka hårdkockta ägg smått. Blanda både skinkhacket & ägghacket med lite majonnäs & rör sedan ner det i hårt vispad grädde.
* Bred detta på lagret med bröd du lagt ut. Det får inte bli för tunt!
* Lägg ett lager med bröd ovanpå fyllningen, detta lagret med bröd lägger du på längden (precis som det första lagret).
* Pensla på mjölk på hela det nya lagret med bröd.
* Gör fyllning 3: Hacka gurka & tomater smått. Lägg detta i en sil/durkslag så de får rinna av. Under tiden river du äpple på grövsta sidan på rivjärnet. Pressa sedan ut allt vatten från äpplet. Blanda äpplerivet med gurk & tomat hacket. Bred ut detta på lagret med bröd.
* Lägg ett lager med bröd ovanpå fyllningen. Detta lagret med bröd lägger du på tvären (precis som det andra lagret).
* Pensla på mjölk på hela det nya lagret med bröd.
* Bred sedan ut majonnäs över hela tårtan - även på sidorna.
* Plasta in hela tårtan med folie & ställ i kylskåpet över natten, så den får stå & dra till sig lite.

 Någon timme innan tårtan ska serveras så ska den garneras.
* Skär av kanterna på alla påläggsskinkorna.
* Lägg ut påläggsskinkorna så den täcker hela tårtan, gärna 2-3 lager.
* Lägg ut väl avrunna & skalade räkor på tårtan.
* Skiva citroner & gör ett snitt i citronen så man kan ställa den vackert
* Skiva gurkor & gör ett snitt i gurkorna så man kan ställa även de vackert
* Klyfta hårdkokta ägg & lägg ut de runt räkorna
* Lägg coctailtomater vid tårtans nederkant
* Lägg gärna på dillkvistar på räkorna

Det är svårt att säga hur mycket man ska ha av varje, det beror på hur stor tårta man gör och hur mycket man vill ha på varje lager.

Tips för en smörgåstårta:
* Snåla inte på ingredienserna.
* Glöm ej att pensla på mjölk på en sida av varje brödlager.
(Finns det mjölkallergiker som kommer så ta lite havredryck eller någon annan vätska)

Som man kan se på min tårta så hade jag inte tillräckligt med coctailtomater så det täckte inte hela vägen runt så jag fick rädda upp det med lite salladsblad.
Gurkan jag skulle snitza till vackert knäcktes så det blev gurkstavar i stället.
Jag glömde helt bort att köpa dill i affären så det ser lite tomt och tråkigt ut på räkorna.
Jag gjorde ett försök att få med lite ost men det blev inte särskilt bra det heller.
Better luck next time!
Man kan fixa garneringen på många olika sätt. & dedär missarna man själv vet om, vet ingen annan om!
Tårtan blev uppskattad av alla - stora som små. & att smaken är bra är ju huvudsaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar