fredag 15 mars 2013

Julbaket 2012

Nu är det vår igen, åtminstone enligt månaderna, tittar man ut så ligger snön på mark & träd så man skulle kunna tro att det är december.
Det blev en hel del bakande i vintras, kanske inte så mycket som jag brukar, men pepparkakor & lussebullar blev det som vanligt (finns recept här på bloggen). Nytt var däremot saffranskransen jag gjorde, recept på det kommer här under.
Jag och dottern provade även på att göra pepparkakshus, men jag var lat som köpte färdiga husdelar, dekorationen är helt dottern som gjort =)

 Recept på saffranskrans:
2 påsar saffran, 1gr
50 gr jäst
100 gr smör, smält
5 dl mjölk
250 gr kesella
1½ dl socker
½ tsk salt
16 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
(räcker till 2 kransar)

Fyllning till krans:
150 gr mandelmassa, riven
75 gr smör, mjukt
1 apelsin, skalet - finrivet
2 msk apelsinsaft eller apelsin likör för en vuxen variant
1 dl russin
Blanda alla ingredienser till en smetig fyllning.
(dubbla detta om du gör 2 kransar)

Till garnering:
½ dl russin
pärlsocker &/eller mandelspån
(dubbla detta om du gör 2 kransar)

Häll 1 msk kokande vatten på saffranen så det löser sig. Smula jästen i en degskål. Smält smöret, tillsätt mjölken & värm till 37 grader C. Häll degspad & saffranslösningen över jästen. Blanda så att jästen löser sig, tillsätt kesella, socker, salt & det mesta av mjölet, spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank, smidig & släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

Dela degen i 2 bitar, kavla ut dem och bred på fyllningen och rulla ihop. Forma en cirkel på bakplåtspapper på plåten. Klipp flikar i kransen & låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla kransarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker &/eller mandelspån & grädda i ugnen på 225 grader C i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader C och baka färdigt i ytterligare 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar